Badrumsrenovering för seniorer

Att bli lite till åren innebär ofta minskad rörelseförmåga och det kan försvåra enkla saker som att sköta den egna hygienen och att gå på toaletten. Det behöver absolut inte innebära sjukdom utan är en ganska naturlig del av åldrandet som många drabbas av. För annars aktiva seniorer kan det upplevas som mycket tråkigt eller till och med deprimerande och därför är det viktigt att hitta så bra lösningar som möjligt.

Just badrummet är ett rum som blir extra besvärligt om man är stel eller lite rörelsehindrad. Det kan vara svårt att komma i och ur ett badkar, att lyfta duschhandtaget eller att sätta sig på en låg toalettstol. Genom en bra badrumsrenovering kan mycket av det här åtgärdas, och här kommer några förslag på smarta och säkra förändringar.

Installera många räcken

Balansen är ett vanligt problem bland många äldre och därför är det klokt att installera räcken på flera ställen. Ett räcke vid toalettstolen gör det lättare att sätta och ställa sig, några i duschen gör det enkelt att återfå stabiliteteten https://badrumsrenoveringstockholmslän.se om man vinglar till och att hålla i sig när man borstar tänderna kan kännas betryggande. I många fall är det inte fråga om att faktiskt ha problem med balansen utan snarare rent psykologiskt då det känns säkrare att alltid ha något att ta tag i.

Halkfria golv

Tyvärr sker många olyckor i badrum då golven lätt blir hala av fukt och vatten. Genom att välja ett underlag till golvet som är halkfritt kan risken reduceras vid badrumsrenovering stockholm pris avsevärt och göra det lättare att ta sig runt. Det finns flera sätt att åstadkomma halkfria golv på, exempelvis genom matt kakel, behandlade ytor eller mattor som läggs i bad och dusch. En bra badrumsfläkt kan också motverka att fukt lägger sig på ytorna och bra ventilation är dessutom bra mot mögel.

Tänk på höjden

I vissa fall kan det vara till stor hjälp att höja flera föremål i badrummet. Att slippa stå mycket framåtböjd när man tvättar händerna är skonsamt mot rygg och axlar och en upphöjd toalettstol är skönt för de med värkande knän och höfter. På liknande vis går det också att lyfta på exempelvis tvättmaskinen eller badrumsmöblerna. Så lite som en eller ett par decimeter kan göra stor skillnad. Inför renoveringen är det bra att testa vilka positioner som känns bäst för den äldre och sedan anpassa allt därefter.