Posted on

Skåpsluckorna under en köksrenovering

En viktig del av i princip vilken köksrenovering som helst är skåpsluckorna. Även om man inte ska renovera, utan bara fräscha upp köket lite, är det här mycket effektivt. Skåpsluckorna står för en mycket stor del av intrycket som ett kök ger. Att byta ut dem eller putsa upp dem är således effektivt. Som tur är, är det inte bara effektivt – det är också billigt.

Byt handtag

Har du ingen lust att sätta igång med en fullskalig köksrenovering? Ett enkelt och ganska billigt sätt att fräscha upp skåpsluckorna på är att byta ut handtagen. Nya handtag brukar inte kosta mer än ett par tior styck, beroende på stil och yta.

Att bara byta dem är inte alltid så enkelt, åtminstone inte om du vill byta från avlånga handtag till knoppar. Gör man det bytet är det vanligt att det finns två mindre hål, som det avlånga handtaget har suttit i. Sätter man dit en knopp kommer sannolikt ett av hålen att fortfarande synas. En knopp har, som bekant, bara ett hål.

Det här går dock att lösa. Med en mindre frontpanel som sätts på först, innan knoppen monteras, kommer det andra hålet inte längre att synas. Dessa paneler brukar vara ett par centimeter långa, just så att det blir enkelt att dölja dessa hål.

Ska du göra det omvända, det vill säga byta från knoppar till avlånga handtag? I sådana fall är det bara att göra det motsatta. Det vill säga att lägga på en frontpanel och sedan skruva på handtagen, där hålet från knoppen täcks av panelen.

Ytbehandla

Ett annat effektivt sätt att förnya looken i ditt kök är behandla ytorna med olika metoder. Ett enkelt sätt är att måla om dem, vilket passar bra att göra under en köksrenovering. En fördel med det här är att det bara är att ta bort luckorna och lämna själva kroppen kvar på sin plats. Du behöver således inte bo ur en låda i några dagar (eller veckor) till dess att arbetet är slutfört.

Innan du börjar måla bör du se till att de ytor som ska målas är jämna och rena. Om du ser små gropar eller utbuktningar kan du ta ett fint sandpapper och jämna ut det.

Byt ut luckorna

När själva skåpskropparna är i sin ordning är det ett bra val att endast arbeta med luckorna. Tala med en kunnig på ett byggvaruhus nära dig för att få tips och råd kring ditt projekt. På så vis blir det en mindre köksrenovering med önskvärt resultat.