Så får du en lärlingsplats som rörmokare

Det är strid på kniven om utbildade rörmokare med yrkesbevis på den svenska arbetsmarknaden. När vi däremot talar om lärlingar, som ännu inte är färdigutbildade, är situationen inte riktigt densamma. Arbetsgivare runt om i landet formligen skriker efter färdigutbildade rörmokare – medan lärlingarna har svårt att få en lärlingsplats någonstans över huvud taget. För några år sedan var det bara hälften av alla elever från gymnasiets VVS- och fastighetsprogram som hittat en lärlingsplats.

Det här gäller alltså för dem som redan delvis är utbildade. För en vuxenlärling, som tidigare inte fått någon erfarenhet över huvud taget, är det betydligt svårare. I den här texten ger vi ett par tips på hur du lättare kan då den där lärlingsplatsen.

Skaffa utbildning först

För dig som inte har gått programmet på gymnasiet, och prövar att söka direkt som vuxenlärling, lär det bli svårt. Lärlingstiden ute hos det privata företaget är då upp till fem år (att jämföra med ca två år med gymnasieprogrammet som vvs rörmokare i bagaget). Det säger sig självt att det kräver en betydligt större investering från företagets sida, att anlita en vuxenlärling istället för en som redan har gjort tre år.

För den som inte har gått VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet finns det lyckligtvis flertalet vuxenskolor där man snabbt och enkelt kan tillskansa sig kunskaper. Efter det, blir det betydligt lättare att söka lärlingsanställningar.

Fixa ett bra CV

Det här gäller alla – inte bara rörmokare. Ett bra CV ökar dina chanser drastiskt att få en lärlingsanställning. CV:et bör innehålla relevant information kring din anställning och inte vara för långt. Vidare är det personliga brevet till rörmokarenistockholm.se viktigt. Det här bör anpassas för varje jobbansökan, så att brevet blir just personligt mot företaget du vill jobba hos.

Mängder av bra guider och tips finns på nätet, där du kan lära dig hur du kan förbättra ditt cv och ditt personliga brev. Som alltid bör man undvika att ljuga, eller vrida på sanningen, på cv:et. Det lär komma fram tids nog. Ett seriöst företag arbetar hellre med en oerfaren lärling eller än en lärling som fuskar.

Skaffa körkort

Om du inte redan har skaffat körkortet, är det definitivt dags nu. Ett körkort gör dig betydligt mer attraktiv för arbetsgivarna. När man tittar på jobbannonser som riktar sig mot rörmokare med yrkesbevis, är det nästan alltid ett krav. Som rörmokare bör man vara försiktig med hur man kör, så att man inte får lappen indragen.