Att Arbeta Som Rörmokare – Nu & Då

Yrket som rörmokare har helt klart förändrats en hel del på senare år. Bara på 2000-talet har en del större ändringar skett, framförallt vad avser hur mycket man planerar sitt arbete själv, och ansvarar för det. Det tycks bli allt vanligare att rörmokare nästan fungerar som sina egna chefer, även fast man inte är egenföretagare.

Det här leder till en rad för- och nackdelar, även om de flesta skulle anse att fördelarna är övervägande. Ett plus är att man idag arbetar betydligt mer självständigt som rörmokare. Åtminstone anser många att det är ett plus, det är naturligtvis inte givet att självständigt arbete är en bra sak – men många uppskattar det.

Ökat ansvar och högre löner
Med självständigt arbete kommer ofta fördelen att man ges en högre lön. När man själv tar mer ansvar för att planera ett projekt och sedan utföra det – från start till avslut – anser de flesta arbetsgivare att man är värd några fler tusenlappar i månaden. Jämförelsevis har också lönen för rörmokare blivit betydligt högre på senare år. Idag behöver man inte ha en egen firma, eller specialisterfarenhet, för att tjäna en hyfsad lön som rörmokare.
Teknikens framsteg
Tittar man väldigt lång tillbaka i tiden syns stora skillnader. Rörmokare är ett väldigt gammalt yrke, och det har inte alltid varit så som det är idag. Något som verkligen satte fart på den tekniska VVS-utvecklingen i Sverige var det omfattande bygget av miljonprogrammen på 60- och 70-talen.

Den största skillnaden var kanske att det faktiskt blev betydligt lättare att jobba med VVS. Tungt koppar, stål och gjutjärn kom att ersättas med plast. Det är troligen också just det som är den stora skillnaden mellan att jobba med VVS idag och att jobba med VVS då – materialen. En del skulle säga att det ungefär är som att bygga med lego, att vara rörmokare idag.

Miljö och ergonomi
Samtidigt märks inslag som också finns i de flesta andra branscher. Till exempel har klimat och miljö fått ett allt större fokus i branschen, på olika vis. Något annat som allt fler blir medvetna om är ergonomin – vilka arbetspositioner man bör inte under jobbet. För bara några decennier sedan var det här inte alls lika prioriterat, och det är först på senare år som arbetsgivare verkligen börjat ta belastningsskador på stort allvar. Det tjänar alla på – såväl arbetstagare och konsumenter som arbetsgivare till rörmokare.
Snabbfakta – VVS i Sverige genom tiderna

• Rör av trä. De första rören i VVS-branschen var inte av plast, gjutjärn, stål eller koppar – utan av trä. Det här har man bland annat hittat i en gammal vattenledning i Katrineholm, som försåg ånglok med vatten i mitten på 1800-talet. De gamla trärören påträffades först i mitten av 1990-talet.

• Inte alla hade badrum. Tidigt på 1900-talet var det långt ifrån alla som hade ett eget badrum. Särskilt på landsbygden, där det under lång tid faktiskt var ganska ovanligt. Ännu under 1960-talet saknade fortfarande ca 30 % av landets bostäder ett badrum. Det var först under 1970-talet som nästan alla bostäder var kopplade till ett avloppsnät.

• Smält bly. Färdiga rörkopplingar blev populärt först på 1970-talet – dessförinnan använde man sig av gjutjärn som skarvades med drevgarn och smält bly.